Kwaliteitsborger Martin vertelt

Martin, vertel eens wat over jezelf. Wie ben je, waar kom je vandaan, wat is je achtergrond?

Ik ben Martin van de Beek, getrouwd en vader van drie dochters. Ik woon in ’t Harde, op een mooi plekje op de Noord-Veluwe waar ik enorm van geniet. Inmiddels ben ik al bijna dertig jaar actief in de bouw. Ik heb een bouwachtergrond. Ik ben op de LTS begonnen als leerling timmerman en metselaar. Daarna heb ik via avondopleidingen doorgeleerd tot bouwkundig opzichter en tekenaar. Dat was best pittig; overdag werken en ’s avonds studeren. Naast de theoretische opleiding heb ik het werk ook in de praktijk geleerd via een paar opzichters van de oude stempel. Dankzij hen heb ik een stevig praktisch fundament, wat veel voordelen biedt in het werk.

Als kwaliteitsborger moet je weten waar je naar moet kijken en hoe je moet kijken.

Ik heb de bouw in de loop der jaren erg zien veranderen, niet altijd ten goede. Vroeger was men van A tot Z betrokken bij de bouw. Tegenwoordig is alles erg gespecialiseerd en mensen kijken vaak niet verder dan hun eigen specialisme, zonder rekening te houden met de volgende ploeg. Aan de andere kant zijn de faciliteiten voor vaklui op de bouwplaats veel beter geworden.

Wat is jouw rol binnen de Borgermeester, en hoe past dit binnen het geheel?

Binnen de Borgermeester ben ik kwaliteitsborger. Dat houdt in dat ik op de bouw kom en controleer of er wordt gebouwd volgens de geldende bouwregelgeving. Ik controleer voornamelijk op constructie, fundering, heien, wapening, vloeren, dak, isolatie, duurzaamheid en installaties. Mijn werk zit dus echt aan het einde van het borgingsproces. Ik kijk of de theorie in de praktijk wordt nagekomen en maak daar verslag van. Als er zaken niet in orde zijn, proberen we het met de uitvoerder op te lossen. Lukt dat niet, dan melden we het aan onze coördinator zodat het alsnog aan de eisen voldoet.

Welke werkzaamheden/cases doe je nu?

Het is nu hoofdzakelijk woningbouw. Daar is de wet ook voor ingesteld. Daarnaast heb ik een aantal bedrijfspanden en er komen ook wat appartementen bij. Die laatste vallen eigenlijk niet binnen de Wkb, maar die doen we nu als proefprojecten voor het geval de Wkb wordt uitgebreid met andere gevolgklassen. We werken aan heel diverse projecten, van grote vrijstaande woningen tot seriematige projecten van 30 woningen.

Wat heb je gedaan voordat je bij de Borgermeester begon, en was het een makkelijke overgang naar je huidige rol?

Ik ben bijna drie jaar geleden bij de Borgermeester gestart. Ik was toen heiopzichter in Almere en raakte geïnteresseerd in de Wkb na een gesprek met een opzichter van een gemeente. Via oude connecties kwam ik bij de Borgermeester terecht. Sinds twee jaar draai ik ook echt projecten in de praktijk. Dit duurde iets langer vanwege het uitstellen van de wet. De overgang naar deze rol was makkelijk omdat ik jaren opzichter ben geweest. Mijn passie is breder dan alleen heien. Ik vind het leuk dat ik nu weer breder betrokken ben bij de bouw.

Het werk voelt een beetje alsof ik opzichter ben, alleen kom ik nu maar een paar keer op een bouwplaats en ben ik er niet iedere dag. Dat maakt het heel leuk, maar soms word je gezien als lastpost. Gelukkig zien mensen meestal wel de waarde. Wanneer mensen mij de ‘bouwpolitie’ noemen, betekent dat meestal dat de uitvoerder er een potje van maakt.

De aanloop naar de Wet Kwaliteitsborging is er één van een lange adem geweest. Ben je ooit het vertrouwen in de wet verloren?

Ik heb er altijd vertrouwen in gehouden, ook toen het een aantal keer werd uitgesteld. Maar ik vind het jammer dat de renovatie niet is meegenomen. Daar zitten denk ik de meeste sjoemelaars. Hopelijk worden de renovaties later alsnog meegenomen binnen de Wkb. Maar dat is moeilijk te zeggen op dit moment.

Waarom denk jij dat de Wkb belangrijk is?

Aannemers denken vaak dat ze het goed doen, maar dat is niet altijd zo. Dankzij deze wetgeving en ons werk worden mensen bewuster van de geldende regelgeving. Voorheen was er op veel plaatsen te weinig toezicht en werd er vaak onbewust veel gesjoemeld. Daar is nu veel minder ruimte voor. Vroeger zijn er denk ik weleens doden gevallen door onvoldoende toezicht. Hopelijk is dat nu voorgoed verleden tijd.

En wat denk je dat het effect van deze wet op de bouwkwaliteit in Nederland gaat zijn?

De klanten van de bouwers, de gebruikers en bewoners gaan het vooral merken. Zij zijn vanaf nu beter geïnformeerd over hun woning en kunnen erop vertrouwen dat hun object volgens de geldende voorschriften is gebouwd. Omdat bouwers nu vaker en scherper worden gecontroleerd, worden zij weer scherper op het naleven van de regels. Het is echt niet zo dat een meerderheid van de aannemers bewust de kantjes ervan af loopt; het gaat erom dat de regels op deze manier weer meer top of mind worden. En dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede.

Er starten steeds meer borgingsbedrijven en zelfstandige borgers. Hoe onderscheidt de Borgermeester zich?

We hebben bij de Borgermeester goede mensen op alle stappen binnen het proces. Alle collega’s hebben jarenlange ervaring en kennen hun vakgebied door en door, of het nou gaat om de geldende wet- en regelgeving, constructie, of de praktijk van de bouwplaats. We zijn een collectief van deskundigen die elkaar goed aanvullen. Daarnaast nemen wij onze verantwoordelijkheid en rol zeer serieus. We komen ook echt regelmatig en goed op de bouwplaats kijken.

Wat motiveert jou, wat maakt jou trots op je werk en rol?

Ik vind het heel mooi dat ik van toegevoegde waarde ben om de kwaliteit omhoog te krijgen. Mijn ervaring als opzichter komt hierin goed van pas. Daarnaast kom ik in mijn werk op veel verschillende bouwplaatsen, ontmoet ik veel mensen en ben ik lekker buiten. Mij moet je niet te lang opsluiten op een kantoor.

Wat verwacht je de komende jaren voor/van de Borgermeester waar gaan we naartoe?

Ik hoop dat aannemers bewuster worden van hoe ze bouwen. Ik verwacht dat er als sector meer kennis wordt opgedaan waardoor gebouwen beter worden en vakmensen beter nadenken voordat ze iets doen. Hopelijk wordt de interesse voor de kwaliteit van het werk groter. Daarnaast verwacht ik dat gevolgklasse 2 nog wel binnen de wetgeving wordt opgenomen. Over gevolgklasse 3 ben ik minder zeker. Dat gaan we zien. Binnen de Borgermeester zullen we onze processen, werkwijzen en dienstverlening steeds verder optimaliseren en de kwaliteit van de dienstverlening nog beter maken. Dat blijft natuurlijk een work in progress. Het belangrijkste is dat we het met plezier en toewijding blijven doen.

Heb je nog een boodschap voor bouwkundigen die een carrière binnen de kwaliteitsborging overwegen?

Liefde voor je vak en het vakgebied zijn onmisbaar. Daarnaast is praktische kennis heel belangrijk. Als kwaliteitsborger moet je weten waar je naar moet kijken en hoe je moet kijken. Kortom: ervaring is belangrijk, en ervaring komt met jaren.

 

Wil je, net als Martin, aan de slag als bij de Borgermeester? Neem dan contact op met Joost Tijssen via joost@deborgermeester.nl.

Shopping Basket