Uitstel Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging tot 1-7-2023

Ruim twee weken geleden heeft Minister Hugo de Jonge op advies van provincies, gemeenten en waterschappen besloten een nieuwe ingangsdatum voor de omgevingswet en wet kwaliteitsborging gekozen. De inwerkingtreding staat nu gepland voor 1 juli 2023. Als kwaliteitsborger vinden wij dit enorm jammer. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Dit stelt ons in staat om onze huidige en nieuwe opdrachtgevers nog meer te helpen bij het inregelen van de nieuwe werkprocessen die voortvloeien uit de invoering van de wet. De omgekeerde bewijslast, het vastleggen van bewijs en het opstellen van een consumentendossier.

Wij snappen dat de implementatie van de Wkb de nodige wijzigingen met zich meebrengt en dat je als bouwbedrijf/aannemer druk ervaart van de stijgende kosten, het personeelstekort en de inflatie. Daarom willen wij de aannemerij ontzorgen m.b.t. de Wkb. Ook snappen wij dat dit zoveelste uitstel zorgt voor een situatie waarbij de aannemerij het oefenen nog even voor zich uitschuift. Maar door juist nu te schakelen, is uw organisatie straks beter voorbereid dan ooit. Welke impact heeft het op uw organisatie, de interne rolverdeling, de werkzaamheden van de uitvoerder(s) maar ook het huidige ICT-systeem.

wkb uitgesteld

Het kabinet heeft de nieuwe invoeringsdatum bekendgemaakt: 1 juli 2023 zal de Omgevingswet in werking treden.

Implementatiestragie Wkb voor de aannemerij

Desondanks het uitstel, zijn veel partijen zoekende naar de daadwerkelijke wijzigingen die het nieuwe proces bij zich draagt. Als kwaliteitsborger hebben wij een implementatiestrategie geschreven die aannemers ondersteunt hierbij. Het is opgebouwd uit een zestal hoofdstukken;

  • Onderscheid tussen bestaand en nieuw proces.
  • Aandachtspunten per procesmoment.
  • Rolverdeling nieuw stelsel.
  • Potentiële onduidelijkheden.
  • Wat is er nodig voor een proefproject.
  • Stappenplan Wkb voor de Aannemerij.

 

Bent u geïnteresseerd in dit document? Stuur Joost Tijssen – joost@deborgermeester.nl gerust een mailtje. En hij komt met plezier langs om u te helpen bij het proces.

 

Shopping Basket