Van Toezichthouder BWT naar Kwaliteitsborger WKB

Binnen de wet kwaliteitsborging, zal de toezichthouder van de gemeente niet langer nauw betrokken zijn bij het toezicht op bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Desondanks is de gemeente altijd in staat toezicht te houden wanneer hij of zij daar reden voor heeft. Dit kan zijn wanneer een omwonende belt naar de gemeente, de kwaliteitsborger en de aannemer een dispuut krijgen of wanneer er onvoldoende vertrouwen is vanuit de gemeente.

Naast het bovengenoemde feit zal er een verschuiving plaats vinden in de werkzaamheden van toezichthouders binnen de gemeente. Het toezicht vanuit de gemeente zal voornamelijk liggen bij de gevolgklasse 2 en 3. De handhavingscomponent zal vergroten binnen de gevolgklasse 1. Wij als de Borgermeester verwachten een verschuiving van kwalitatieve toezichthouders die de overstap maken naar een private kwaliteitsborger zoals ‘de Borgermeester’.

Maar hoe ziet zo’n overstap/omscholing eruit? De kwaliteitsborger op de bouw werkt aan de hand van checklists en zijn BRIS App, deze App ondersteunt de kwaliteitsborger bij zijn toezichtmomenten en accordeert aangeleverde bewijslast vanuit de aannemerij. De toezichthouder zal moeten leren werken met de App en dient zich eigen te maken met de checklists. Hiernaast is de kwaliteitsborger verplicht aan de volgende eisen te doen om private kwaliteitsborger te kunnen worden onder gevolgklasse 1;

  • Een bouwkundige, civieltechnische, natuurkundige of werktuigbouwkundige opleiding op MBO-niveau;
  • Ten minste vijf jaar relevante en aantoonbare ervaring met het beoordelen van gebouwinstallaties.

Gevolgklasse 2 telt strengere eisen. Dit omdat de complexiteit van de bouwwerken hoger is. De medewerkers die bevoegd zijn toezicht te houden ten aanzienvan gevolgklasse 2 voldoen aan de volgende eisen:

  • Een bouwkundige, civieltechnische, natuurkundige of werktuigbouwkundige opleiding op HBO- of MBO-niveau;
  • Ten minste drie (HBO/PHbo) of tien (MBO) jaar relevante en aantoonbare ervaring met het beoordelen van gebouwinstallaties.

 

Je laten omscholen tot een private kwaliteitsborger? We helpen je graag. Neem contact op met info@deborgermeester.nl voor meer informatie.

Shopping Basket